Teatteri

Teatteri

Studio Total on helsinkiläinen vapaan kentän teatteriryhmä, jonka taiteellisina johtajina toimivat näyttelijä-ohjaaja Anna-Maria Lipponen ja valosuunnittelija Petri Tuhkanen. Studio Totalin kotipaikka on Helsinki, mutta ryhmä toimii kaikkialla Euroopassa, missä sen esityksiä nähdään ja tehdään. Studio Total on toiminut syyskuuhun 2020 asti nimellä Teatteri Jalostamo2, joka on perustettu vuonna 2012. Vuodesta 2018 ryhmä on keskittynyt kansainvälisiin yhteistyöproduktioihin.

Studio Totalin esitykset ovat kokonaistaideteoksia, joita tuotetaan erityisiin tiloihin, ajankohtaisista nykypäivän aiheista ja vahvin teoksia yhdistävä tekijä on kunnianhimoinen taiteellinen työskentely yhteistyössä kansainvälisten taiteilijoiden kanssa. Tällä hetkellä Studio Total tuottaa kaksi uutta kantaesitystä vuosittain.

Total passion. Total theatre. Total art.

Artistic statement

Studio Total on teatteri, mutta se on myös muuta. Se on kahden ihmisen taiteellinen duo, joka kutsuu taiteilijoita työskentelemään yhdessä. Studio Total on jatkumo. Se on instituutio, joka mahdollistaa 100% taiteellisen työskentelyn. Studio Totalissa kaikki päätökset tehdään taiteellisia pyrkimyksiä edistäen – rakenne on toissijainen ja rakenteen tehtävä on taipua jokaisen produktion vaatimuksiin. Studio Totalille taide on itseisarvo.

Studio Total on pyrkimys mennä eteenpäin, se on suunnannäyttäjä, se on matka kohti tuntematonta, se on katse tulevaisuuteen, kohti jotain kokonaisvaltaista. Se on MATKA.

Studio Totalin syntypaikka on Helsinki, mutta teatterina se on kaikkialla, missä sen esityksiä tehdään ja nähdään. Studio Totalin kansainvälisyys on yhteistyötä kansainvälisten taiteilijoiden kanssa, se on kansainvälisiä yhteistuotantoja ja se on näkyvyyttä kansainvälisesti niin festivaaleilla kuin muillakin areenoilla.

Studio Total on kaikkea, mitä haluamme, se on paikka toteuttaa unelmia, se on luovuuden paikka, se on paikka pysähtyä ja kuunnella. Se on paikka oppia, kokea ja saavuttaa. Unelma tarkoittaa pyrkimystä jonnekin, jotakin kohti, jostakin pois. Studio Totalissa unelmista tehdään mahdollisia. Studio Total on UNELMA.

Studio Totalin taidekäsitys on universaali unohtamatta kuitenkaan kulttuurihistoriaamme ja persoonallista ajatteluamme. Se on tapa lisätä ymmärrystä yli maiden rajojen, yli kansallisuuksien ja kulttuurien. Työskentelykulttuurimme perustuu tasa-arvoiseen ihmiskäsitykseen ja kaikessa toiminnassa on tarkoituksena lisätä empatiaa ihmisten välillä.

Studio Total on TEATTERI, mutta se on muutakin. Se on tapa tehdä töitä täydellä sydämellä kuin tekisi jotain viimeistä kertaa.

Studio Totalin taiteellinen päämäärä on rikkoa rajoja, särkeä lasikattoja, puhkaista kupla. Jokainen taiteellinen prosessi määrittelee itselleen rajat rikottavakseen. Raja voi olla esimerkiksi tuotannollinen, taiteellinen, käytännöllinen tai utooppinen. Rajan yli mennään päämäärätietoisuudella, ei väkivallalla. Raja on omalta mukavuusalueeltaan pois menemistä – pyrkimystä kohti uutta. Se on meille syy tehdä taidetta.

Studio Total on paikka, jossa on mahdollista synnyttää maailma, joka on tosi ja epätosi yhtä aikaa. Se on AREENA, jossa kommunikointi on mahdollista rajoihin pysähtymättä. Se on kommunikointia kokonaisvaltaisesti kaikkia aisteja käyttäen, se on paikka, jossa voi saavuttaa mahdollisuuden koskettaa ihmistä henkilökohtaisesti.

Studio Totalin teokset eivät ole sidottu tiettyyn genreen, tilaan, kieleen tai kulttuuriin. Jokainen teos luo nämä itselleen. Jokainen teos luodaan ekologisesti kestävästi.

Jokainen Studio Totalin teos on enemmän kuin itsenäinen teos. Teokset ovat osa isompaa jatkumoa, joka muodostaa teatterin rakenteen ja konseptin. Jokaisella teoksella on myös pyrkimys muuttaa ympärillämme olevaa maailmaa. Se on kokonaisuus, joka on osiensa SUMMA.

Anna-Maria Lipponen

Teatteritaiteen maisteri, näyttelijä (FIA), ohjaaja

Matka

Matkani tähän, missä olen nyt, alkoi konkreettisesti siitä hetkestä, kun 11-vuotiaana istuin teatterin katsomoon ja päätin, että minusta tulee näyttelijä. Olen aina ollut sellainen, että jos päätän jotain, teen kaikkeni sen eteen. Unelma alkoi vuosien myötä muuttua konkreettiseksi tekemiseksi. Päädyin nuorena työskentelemään flamencokoreografi Kaari Martinin ryhmään. Flamencotanssijuus vei minua lopulta niin vahvasti, että teatterikoulujen pääsykokeiden aikaan jouduin tekemään hyvin radikaalin päätöksen, kumpaa haluan – näytellä vai tanssia flamencoa. Tein ison, mutta intuitiivisen päätöksen, jonka seurauksena minut valittiin 13 ihmisen joukossa Nätylle näyttelijäopiskelijaksi.

Näyttelijänä sain heti todella paljon. Tein samanaikaisesti teatterissa isoja rooleja musikaalien päärooleista ison näyttämön draamarooleihin ja samalla tv- ja elokuvatuotantoja. Olen ollut äärimmäisen onnekas, että pääsin heti oppimaan ammattini kokonaisuudessaan.

Vuonna 2012 syntyi ajatus omasta teatterista ja niin perustimme Jalostamo-kollektiivin, joka oli Studio Totalin esi-isä. Minua alkoi kiinnostaa näyttelemisen lisäksi myös kirjoittaminen ja ohjaaminen. Vuonna 2018 päätin toteuttaa pitkään kutkutelleen ajatuksen ja aloin ohjata ensimmäisen teostani. Sen jälkeen olen kokenut, että tapani ajatella teatteriksi muuttui pysyvästi. Löysin itsestäni uuden, kolmannen minäni, joka pystyy juuri siihen kokonaisvaltaiseen työskentelyyn, jota olen aina rakastanut teatterissa.

Minun matkani on perustunut aina intuitioon. Haluan tehdä rohkeita valintoja, uskoa omiin siipiini, haluan ottaa riskejä, kokeilla omia rajojani ja nähdä, mitä uutta sitä kautta voi löytää. Välillä rajojen löytäminen vaatii minulta ultramaratonin juoksemista, joinain päivinä riittää ihan vaan, että kiertää korttelin koirien kanssa.

Unelma

Minulle suuri unelma on toteuttaa taidettani kansainvälisesti. Rakastan omalta mukavuusalueeltani pois menemistä. En ole sellainen unelmoija, joka päästäisi itseänsä helpolla. Unelmani on olla jatkuvasti liikkeessä, en kaipaa pysyvyyttä. Suurin unelmani on tehdä todeksi kaikki se, mistä ikinä keksinkään unelmoida.

Teatteri

Teatteri on minulle paikka tehdä mielikuvitus näkyväksi. Se on paikka, jossa vain oma mieli on rajoitteena. Teatterissa ei ole koskaan valmis. Rakastan fyysistä ilmaisua näyttämöllä sekä näyttelijänä, että ohjaajana. Haluan, että teokseni pyrkivät aina olemaan kokonaistaideteoksia, joissa mm. visuaalisuus on erittäin merkittävässä roolissa. Rakastan ajatella teatteria kuvina. Teatterin katsojana saan suurimmat kiksit konsepteista, jotka ovat nerokkaita. Tunnustaudun saksalaisen taiteellisen teatterin faniksi.

Petri Tuhkanen

Teatteritaiteen maisteri, valosuunnittelija, lavastaja

Matka

Olen kasvanut matkustamaan. Kuljin lapsuuteni vanhempieni matkalaukussa pitkin Lähi-itää heidän työskennellessä siellä. Asuimme Omanissa, Jordaniassa ja Israelissa. Kun muutimme Suomeen ollessani 12-vuotias, en osannut määritellä itseäni minkään maan kansalaiseksi, kasvoin maailman kansalaiseksi. Tämä tausta on määritellyt kokemuksiani siitä lähtien. Juurettomuus, halu matkustaa ja kiinnostus toisia kulttuureja kohtaan ovat olleet minulle aina tärkeitä.

Matkani taiteilijaksi on ollut monisäikeinen. Olen aina ollut lahjakas käsistäni ja kiinnostunut luomaan käsilläni asioita. Ajauduin tästä kiinnostuksesta puuseppäkouluun ja työskentelemään huonekalujen parissa. Päädyin sitten ystäväni pyynnöstä teatteriin rakentamaan lavasteita ja näin matkani teatterimaailmaan alkoi. Teatterissa minua viehätti suuresti sosiaalinen työympäristö. Parhaimmillaan teokset eivät ole yhden tekijän manifestoimia tuotoksia vaan osiensa ja tekijöidensä summa. Teatterissa meidän on mahdollisuus yhdessä luoda jotain suurempaa kuin, mihin yksittäinen tekijä kykenee.

Unelma

Unelmani taiteilijana on pysyä liikkeessä ja kehittää omaa tekemistäni jatkuvasti. Studio Total on yksi tämän unelman tärkeä osa ja yhdenlainen uusi sivu. Unelma työympäristöstä, joka on samaan aikaa hauras, tasa-arvoinen, mahdollistava ja yhtä lailla vaativa, eteenpäin työntävä ja periksi antamaton. Ympäristö, jossa me ja meidän kanssa työskentelevät taiteilijat voivat vapaasti nauttia ja haastaa itseään teatterin parissa.

Henkilökohtainen unelmani on olla lähempänä luontoa, hiljaisuutta ja pienuuden tunnetta, jonka vaikka vuorten tai aavan meren äärellä kokee. Nämä kokemukset luovat myös pohjan ja rauhan taiteelle minussa.

Teatteri

Teatteri on minulle kommunikaatioalusta. Se on mielikuvituksen ja ihmettelyn ympäristö. Taiteilijana teatterissa koen vahvasti, että niillä työvälineillä, mitä minulla on kokemuksen ja koulutuksen myötä karttunut, kommunikoin toisten yksilöiden kanssa ja yhdessä saatamme saavuttaa jotain suurta ja sanoin kuvailematonta. Se yhteys ei ole yksinkertaista synnyttää ja se tuskin syntyy jokaisessa teoksessa. Se on kuitenkin jotain, mitä itse aina pyrin saavuttamaan. Visuaalisena suunnittelijana minulla on mahdollisuus synnyttää maailmoja ja luoda niitä katsojien koettavaksi ja nähtäväksi. Rakastan teatterin taikaa ja tunnetta siitä, kun toden ja epätoden raja häilyy edessäni. Ilman valoa on pimeää ja vain valoa tilaan tuomalla, kokija voi nähdä jotain. Olen tämän ihmeellisen kokemuksen orkestroija ja siitä äärimmäisen ylpeä ja onnellinen.