Helsinkiläinen teatteriryhmä Jalostamo2 tarjoaa Korona-ajan teatterielämyksiä

17.3.2020

Helsinkiläinen Teatteri Jalostamo2 julkaisee tänään on demand -palvelun kautta teatteriesityksensä katsottavaksi kotoa käsin. Palvelun kautta on mahdollista nähdä seuraavan kolmen viikon aikana kaikki heidän ohjelmistossa tällä hetkellä pyörivät teatteriesitykset. Läsnäoloa julkisessa paikassa ei siis tarvita, vaan katsoja voi ostaa katsomisoikeuden monikamerataltioinnin katsomiseen internetin kautta aivan kuin vuokraisi elokuvan. Korona-virus epidemian vuoksi teatterit ovat joutuneet perumaan esityksiään. Saksasta paluun takia karanteeniin joutuneet Jalostamo2n taiteelliset johtajat Anna Lipponen ja Petri Tuhkanen yrittävät kehittää uusia muotoja toiminnalleen ja mahdollisesti saavuttaa myös samalla uusia yleisöjä internetin kautta.

Ryhmän kolme viimeisintä teosta julkaistaan katsottavaksi seuraavan kolmen viikon aikana. Ensimmäisenä julkaistaan viime marraskuussa Helsingissä ensi-iltansa saanut Ice Ice Baby -teos, joka on katsovissa tästä päivästä tiistaista 17.3. alkaen osoitteessa www.jalostamo2.com. Seuraavan kahden viikon aikana katsottavaksi pääsevät myös Bestiario -teos ja juuri Berliinissä ensi-iltansa saanut RadioLove.

Korona-aika on vaikeaa myös kansainvälisiä esityksiä tekevälle Jalostamo2lle. Ryhmän viimeisin teos RadioLove sai ensi-iltansa viime perjantaina 13.3.20 Berliinissä saksalais-suomalaisena yhteistyönä. Teoksen ensi-iltaan valmistautumista varjosti Berliinin korona-tilanne ja ryhmän taiteelliset johtajat ja työryhmä joutuivat odottamaan lupaa ensi-illalle tunti kerrallaan. Berliinissä isot teatterit sulkivat ovensa jo alkuviikosta. Lopulta ensi-iltapäivänä ryhmä teki päätöksen yhdessä esityspaikan Theater Aufbau Kreuzbergin kanssa, että ensi-ilta pidetään, koska alle 500 hengen kokoontuminen oli vielä tuolloin sallittua. Ilmeisesti ensi-ilta oli harvinainen hetki Berliinin teatterikentällä, koska todennäköisesti RadioLove oli ainut Berliinissä tuona iltana esitetty teos. Normaalisti esityksiä pyörii päivittäin kymmeniä.

Jalostamo2 ei halua turhautua synkkään tilanteeseen, vaikka näillä näkymin kaikki kevään esitykset joudutaan ilmeisesti perumaan ja siirtämään tulevaisuuteen. RadioLoven loput Berliinin esitykset siirtyvät syksylle tai siihen aikaan, kun tilanne sen sallii. Ice Ice Baby -teoksen vierailu Kotkan kaupunginteatteriin on peruttu maalis-huhtikuun osalta ja uudesta ajankohdasta ei ole vielä tietoa. RadioLove -teosta olisi tarkoitus esittää myös Hampurissa toukokuussa ja Suomen ensi-ilta on kaavailtu Turku Fringe-festivaalille toukokuun puoleen väliin. Vielä julkaisemattomia ulkomaan esityksiä on tiedossa, mutta myös niiden kohtalo on auki. Peruutukset ja esitysten siirtämiset ovat ryhmälle kuin produktioiden taiteilijoille luonnollisesti myös taloudellinen kysymys ja varmistaakseen ensi syksyn ensi-illan toteutumisen ryhmän taiteelliset johtajat haluavat kehittää uusia mahdollisuuksia saada teoksiaan esille. Myös teosten taiteilijat saavat korvauksen ostetuista katsomiskerroista.

Jalostamo2 on tehnyt teoksistaan monikamerataltiointeja jo pitkään, koska kansainvälinen verkostoituminen ja kv-yhteistyökontaktien luominen on vaatinut jo kauan muutakin kuin fyysistä teatterin saavutettavuutta. Taltiointeja on tehty kv-festivaalikuraattoreita varten ja myös siihen tarkoitukseen, että ryhmällä on esitellä teoksiaan muutoinkin kuin vapaan kentän suhteellisen lyhyiden esitysperiodien aikaan.

Julkaistavat teokset:

Ice Ice Baby, 17.3.2020
Bestiario, 24.3.2020
RadioLove, 31.3.2020