Teatteriryhmä Jalostamo² on nyt Studio Total

24.9.2020

Vapaa teatteriryhmä Jalostamo² uudistuu ja kulkee jatkossa nimellä Studio Total. Studio Totalin ensimmäinen teatterituotanto Dreams For Sale esitetään Kansallismuseon maanalaisissa tiloissa loppuvuonna 2020.

Vuonna 2012 perustettu helsinkiläinen vapaa teatteriryhmä Jalostamo² uudistaa toimintaansa ja vaihtaa nimensä kansainvälisemmäksi Studio Totaliksi. Studio Totalin taiteellisten johtajien näyttelijä Anna Lipposen sekä valosuunnittelija Petri Tuhkasen taiteellisen työn keskiössä on Jalostamo²n perustamisvuodesta lähtien ollut kansainvälinen yhteistyö muiden eurooppalaisten teattereiden kanssa, mikä on synnyttänyt tarpeen viedä teatteriryhmän toimintaa ja ilmettä jatkossa kohti monikansallisempaa identiteettiä.

“Studio Total ei ole varsinaisesti uusi teatteri vaan uusi sivu Teatteri Jalostamo²n elämässä. Olemme tehneet jo pitkään töitä Jalostamo²-nimen alla, mutta taiteemme on kehittynyt eteenpäin alkuperäisestä toiminta-ajatuksesta. Kansainvälisyys on myös asettanut meidät uuteen kontekstiin tuotannollisesti, minkä takia tarve uuden suunnan ottamiselle syntyi juuri nyt,” Anna Lipponen avaa Studio Totalin syntyä. “Tämä outo aika taiteen kentällä mahdollisti uudistuksen, kun varsinainen esitystoimintamme keskeytyi koronan takia viime keväänä. Uusi normaali on meille konkreettisesti uusi sivu, uusi ilme, mutta sama kunnianhimoinen taiteellinen suunta entistä jäsentyneempänä.”

Studio Total keskittyykin tulevaisuudessa kansainvälisiin yhteistuotantoihin sekä kotimaisen teatterin vientiin. Tavoitteena on kehittää kansainvälinen tuotantomuoto, joka ei ole sidottu tilaan, kieleen tai kansalaisuuteen. Jalostamo²n lailla Studio Total jatkaa taiteellisesti tinkimättömän, yhteiskuntaa kommentoivan teatterin esittämistä kahden uuden teoksen vuosivauhdilla.

Studio Totalin ensimmäinen teos Dreams for sale nähdään marras-joulukuussa 15 näytöksen verran poikkeuksellisessa site-specific-esityspaikassa Kansallismuseon alla olevassa Kallioluolassa. Teos on kantaaottava ja samalla toiveikas pohdinta ihmisyydestä, mutta ennen kaikkea se on esitys uusista aluista ja unelmista. Teoksessa pohjamateriaalina ovat toimineet Pentti Linkolan ekofasistiset kirjoitukset, slovenialaisfilosofi Slavoj Zizekin kirjoittamat artikkelit ekologiasta sekä saksalaisen Hannah Arendtin filosofia ihmisyydestä.

Dreams for sale -teoksessa katsojille loihditaan maan alla olevaan luolaan konseptuaaliset iltamat – viimeiset juhlat nykyaikaiselle ihmiselle. Teoksen keskiössä on kolme hahmoa (suomalainen tanssija-näyttelijä Tuomas Juntunen sekä virolaiset näyttelijät Ragnar Uustal ja Rea Lest), jotka toteavat, ettei elämä maan pinnalla ei ole enää mahdollista vaan selviytyäkseen ihmisen on rakennettava itselleen uudenlainen elinympäristö maan alle. Ihmisen tulee muuttua omavaraiseksi, ottaa vastuu omasta elämäntavastaan ja luoda elinympäristö, joka ei tuhoa itseään.

Virolaisen dramaturgi Laur Kaunissaaren sekä Studio Totalin Lipposen ja Tuhkasen kynästä syntynyt Dreams for sale on installaatiomainen kokonaistaideteos, jossa merkittävässä roolissa on fyysinen näyttelijäntyö, visuaalisuus sekä tietysti Kansallismuseon vaikuttava maanalainen tila. Kyseessä on ensimmäinen osa Studio Totalin Dreams, Dreams, Dreams -nimeä kantavasta trilogiasta, jossa keskiössä on haaveiden toteuttaminen, toivo ja uusien alkujen ihanuus.

Liput Dreams for sale -esityksen näytöksiin ovat nyt myynnissä Tiketin myyntipisteissä kautta maan. Vallitsevan koronapandemian aikaan yleisön, henkilökunnan ja esiintyjien turvallisuuden varmistamiseksi turvavälit on esitystilassa otettu huomioon. Lisäksi kiinnitämme erityishuomiota tilan hygieniatasoon ja varmistamme, että käsien desinfiointiaineita on saatavilla.

Studio Total: www.studiototal.org
Liput Dreams for sale -esitykseen myynnissä Tiketin myyntipisteissä: tiketti.fi/dreamsforsale

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Hei Hei Media, press@heihei.fi