Hätähuuto teatterin vapaalta kentältä!!

28.7.2021

Helsinkiläinen vapaan kentän teatteriryhmä STUDIO TOTAL haastaa teidät arvon ministerit, kansanedustajat ja muut päättävissä asemissa toimivat henkilöt mahdollistamaan tasa-arvoisen Suomen, jossa myös kulttuuri on turvattuna.

Elämme tällä hetkellä kulttuurialalla kestämättömässä tilanteessa, joka on alkanut jo maaliskuussa 2020. Studio Total on tämän kaiken absurdiuden keskellä tuottanut kuitenkin kaksi uutta ensi-iltaa. RadioLove -teos sai ensi-iltansa Berliinissä juuri ennen pandemian julistusta 13.maaliskuuta ja Dreams for Sale -teos yhteistyössä Suomen Kansallismuseon kanssa 17.marraskuuta. Molemmat teokset saatiin ensi-iltaan yleisön kanssa, mutta koronasulkujen takia, molemmista esityksistä pystyttiin toteuttamaan ainoastaan ensi-ilta ja sen jälkeen molemmilla kerroilla yleisötapahtumat suljettiin. Vuonna 2020 meillä oli kaikkiaan 4 esitystä, vuonna 2021 toistaiseksi ei yhtään. Voitte ehkä kuvitella, mitä se on meille tarkoittanut.

Syksyä odotamme kauhulla. Dreams for Sale palaa Kansallismuseolle 24.8. mutta tapahtuuko se? Mitä päätöksiä seuraavien viikkojen aikana tehdään, on teidän käsissänne.

Samaan aikaan, kun kulttuurialaa on rajoitettu, muu yhteiskunta on haluttu normalisoida mahdollisuuksien mukaan. Näin taiteilijoina ja teatteriryhmän taiteellisina johtajina ei voi muuta kuin ihmetellä, että mikä toiminnastamme tekee vaarallisempaa kuin muista kokoontumisista tässä maassa. Miksi ihmisten kokoontumisia ei katsota kokonaisuutena, jossa kaikilla on samat säännöt?

Olemme työskennelleet korona-aikana Saksassa, Tanskassa ja Sveitsissä. Esimerkiksi näissä maissa teatterit aukesivat jo keväällä ja alkukesästä maskien, testausten ja koronapassien myötä. Miksi tähän ei pystytä Suomessa?

Työllistämme toiminnassamme 10-20 freelance-taiteilijaa vuodessa. Tuotamme kaksi uutta ensi-iltaa vuosittain. Tämä on meidän työmme, elinkeinomme. Olemme odottaneet, että saamme syksyllä vihdoin yleisön katsomoon 1,5 vuoden tauon jälkeen, mutta tulevaisuus on edelleen epävarma. Ja päätökset tulevaisuudesta tehdään aina aivan viime metreillä. Tämän hetkiset päätökset ovat voimassa 10.8. asti ja Aluehallintoviraston seuraava linjaus ulottunee vain elokuun loppuun. Vaikka olemme pystyneet muuttamaan ja säätämään kaiken uusiksi monta kertaa jo viimeisen 1,5 vuoden aikana, nämä kaikki muutokset maksavat meille paljon ja samalla aiheutamme myös työntekijöillemme epävarman syksyn. Taas kerran.

Suurin ongelma on eriarvoistaminen eri alojen välillä. Yhteiskunnassa vaaditaan jatkuvasti yhdenvertaista kohtelua, mutta tämä ei ulotu kuitenkaan kulttuurialaan. Tämä on absurdi tilanne. Meidän mitta on ollut täynnä jo pitkään.

Hyvät päättäjät, vetoamme teihin nyt sydämestämme. Emme halua uhmata koronaa. Haluamme turvallisuutta ja vastuullista toimintaa. Mutta se ei vie koronaa Suomesta eikä maailmasta pois, että vastuullisesti järjestettävät kulttuurialan tapahtumat tapetaan rajoituksien ja viime tingassa tehtyjen rajoituspäätösten myötä. Nyt aletaan olla äärirajalla kaikessa toiminnassa, kohta selkäranka katkeaa lopullisesti. Syksy merkitsee monelle toimijalle äärimmäisiä päätöksiä. Sitä paitsi katsojat haluavat tulla turvallisesti järjestettyihin tapahtumiin! Sivistysvaltion tehtävä on kulttuurin mahdollistaminen!

 

Kunnioittavasti,

Studio Totalin taiteelliset johtajat

 

Anna Lipponen, ohjaaja, näyttelijä

Petri Tuhkanen, valosuunnittelija, lavastaja