Visuaalinen runoelma työstä, vallasta ja ihmiskehosta

24.5.2022

Studio Totalin seuraava tuotanto Dreamwork toteutetaan sekä elokuvana että näyttämöteoksena. Joulukuussa 2022 ensi-iltansa Zürichissä saava elokuva ei siis ole näyttämöteoksen tallenne vaan itsenäinen taideteos, joka pohjautuu samaan materiaaliin kuin myöhemmin keväällä 2023 valmistuva näyttämöteos. Molemmissa tapauksissa kahden tanssijan, yhden näyttelijän ja muusikon Dreamwork on liikkeellinen ja visuaalinen runoelma ihmiskehosta.

Tämän lisäksi teospari yhdessä muodostaa vuonna 2020 pandemian keskellä käynnistyneen Dreams-trilogian toisen osan. Siinä missä ensimmäinen osa Dreams for Sale kysyi unelmiemme hintaa Dreamwork keskittyy nimensä mukaisesti työnteon tematiikkaan. Mikä on unelmatiimi, miten se toimii, mitä se tekee ja mitä se saa aikaan?

”Pohdimme teoksessa paljon demokratiaa ja vallan kysymyksiä”, ohjaaja Anna Lipponen kertoo. ”Ja toki sitä vallan pimeää puolta myös, joka ajoi esimerkiksi Venäjän siihen tilanteeseen, jossa se tällä hetkellä on.” Studio Totalin aiempien teosten tavoin, Dreamwork purkaa osaltaan ihmisten itsensä ja muun ekosysteemin välille rakentamaa keinotekoista raja-aluetta. Voisimmeko oppia jotain vaikkapa muurahaisten yhdyskunnasta ja pyrkiä samalla pois omasta EGOsentrisyydestämme kohti EKOsentrisyyttä? Mikä on se sokeri, joka saa yhteiskunnan kukkimaan?

UNELMAN PROSESSI

Entäpä mistä on lähtöisin kipinä käsitellä unelmia esitystrilogian laajuudella? Lipponen sanoo Studio Total -ryhmän syntyneen taiteilijoiden halusta tehdä yhteistyötä ja toteuttaa unelmiaan. Näin ollen unelmateema on tuntunut hyvältä nostaa myös teoksiin. Lipponen kokee myös, että tällä hetkellä, eurooppalaisen sodan ja pandemian keskellä, tuntuu taiteilijana hyvältä työskennellä toivoa antavien teemojen keskellä. Ja mikä tuokaan sen enempää toivoa, kuin unelmoiminen ja unelmien muuttaminen todeksi.

Unelmat ovat keskeisessä osassa myös teatteriryhmän taiteellisessa julkilausumassa. Lipposen mielestä unelmien hienous on, että niiden toteuduttua saa taas unelmoida seuraavasta. Unelmat pitää siis aina määritellä uudelleen. Studio Totalin unelmat koostuvat mikrounelmista sekä suurista unelmista – siis pienistä ja konkreettisista askelista kohti suurempaa päämäärää. Taiteen tekeminen ja taiteilijana oleminen ovat kuitenkin aina prosesseja.

”Dreamworkissa toteutuu myös sellainen unelma, että kuvaamme teoksesta ensin elokuvan ja vasta tämän jälkeen se tulee näyttämöensi-iltaan,” Lipponen toteaa ja jatkaa: ”Olen haaveillut tästä pitkään ja nyt on hyvä hetki toteuttaa myös tämä unelma.”