← Kaikki teokset

Rechnitz (Tuhon enkeli)

”Vapisen vain toisten ihmisten hyvyyden edessä. Vapisen senkin vuoksi, että aavistelen mitä kaikkea saattaa sattua.”

Näyttämölle manattu Euroopan historiaa ja tulevaisuutta peilaava profetia

Nobel-palkitun Elfriede Jelinekin rajoja koettelevan nykynäytelmän RECHNITZ (Tuhon enkeli) lähtökohta on järkyttävä kuvaus Rechnitzin linnassa vuonna 1945 tapahtuneesta liki kahdensadan Unkarin juutalaisen murhasta. Jelinekin teksti paiskaa silmille faktojen, mielipiteiden, huhujen ja uhkakuvien myrskyn. Syylliset ja uhrit katoavat, kun hirmutekoja yritetään häivyttää pois historiankirjojen sivuilta. Totuutta on vaikea jäljittää. Historiankuvat muuttuvat vaivihkaa nykyhetken kuviksi kun tapahtumat alkavat heijastaa todellisuuttamme tänään ja tässä.

Rechnitz (Tuhon enkeli) -esityksessä pelottavaa aihetta käsitteli sympaattinen tutkimusryhmä, johon kuului mm. mahdottoman tehtävän eteen joutuneet sanansaattajat: kriisiytynyt historianprofessori, enkeli sekä itse kirjailija. Esitys oli kolmiosainen teatterileikki, satiiri ja jopa parodia.

Rechnitz (Tuhon enkeli) -teos syntynyi tekijöiden yhteisestä halusta toteuttaa Jelinekin omaääninen, poikkeuksellinen ja rajoja koetteleva, lähes mahdoton näyttämöteksti. Teoksesta nousivat esiin koko Eurooppaa ravistelevat aiheet, kuten muukalaisviha, vaikeneminen sekä talous- ja ympäristökriisit. Jelinekin tekstin kielellinen herkullisuus ja toteutuksen teatterillisuus tuovat katsojan eteen rajujakin historia- ja tulevaisuusskenaarioita. Teos on ymmärtämisen projekti, leikkiin kätkeytyvä hätähuuto. Tärkeintä on pystyä edes hetkellisesti käsittämään mitä saattaa tarkoittaa se, että historia toistaa itseään niin meissä kuin koko maailmassa.

Ensi-ilta 7.4.2015 (Teatterimonttu, Tampere)

Uusintaensi-ilta 15.1.2016 (Kiasma-teatteri, Helsinki)

Yhteistyökumppanit: Kiasma-teatteri, Tampereen Yliopiston Näyttelijäntyön tutkinto-ohjelma NÄTY sekä Tutkivan teatterityön keskus T7

– ESITYS POISTUNUT OHJELMISTOSTA –

Suomennos

Jukka-Pekka Pajunen

Ohjaus

Hilkka-Liisa Iivanainen

Esitysdramaturgia

Hilkka-Liisa Iivanainen, Jukka-Pekka Pajunen

Lavastus, valo- ja videosuunnittelu

Petri Tuhkanen

Äänisuunnittelu

Janne Hast

Musiikki

Janne Hast, Hilkka-Liisa Iivanainen

Pukusuunnittelu

Paula Varis

Koreografia

Jarkko Mandelin

Näyttämöllä

Anna Lipponen, Jarkko Mandelin, Hannes Mikkelsson (Näty), Tanjalotta Räikkä, Elisa Salo

Tuotanto

Jalostamo-kollektiivi

Tilaa uutiskirje