Trilogia huipentuu maailman kantaesitykseen

31.5.2024

Studio Totalin taiteelliset johtajat Anna-Maria Lipponen ja Petri Tuhkanen toteuttavat suomalais-virolaisena yhteistyönä Hubert Selby Juniorin romaaniin Unelmien sielunmessu pohjautuvan näyttämöteoksen Viroon, Rakveren teatterin suurelle näyttämölle. Teoksen ensi-ilta on 20.9.2024. Kirjasta on 2000-luvun alussa tehty kuuluisa elokuva, mutta Lipposen ohjaus on maailman näyttämökantaesitys.

“Muutama vuosi sitten kun saimme oikeudet tämän teoksen näyttämödramatisointiin ja ohjaamiseen, niin kyllä siinä muutama riemunkiljahdus pääsi. Vielä kun kuulimme, että versiomme olisi maailman kantaesitys niin kai se luo meille myös jonkinlaiset paineet.”, kommentoi Lipponen tulevaa projektia. ”Dramatisointi on ollut pitkäkestoinen työ, koska materiaalia on hurjasti ja kuuluisa elokuva on myös monen muistissa. Käytämme paljon videota teoksessa, mutta omasta mielestäni olemme hyvin kaukana elokuvasta”, myös teoksen dramatisoinut ohjaaja lisää.

Teos toteutetaan suomalais-virolaisena yhteistyönä, jonka tuottaa Rakveren teatteri. Työryhmässä on mukana myös äänisuunnittelija Antti Puumalainen ja sveitsiläinen pukusuunnittelija Coline Meret Lola Jud, jotka ovat molemmat tehneet yhteistyötä Studio Totalin kanssa aiemminkin. Videosuunnittelun tekee Lipposen ja Tuhkasen kanssa yhdessä tallinnalainen Jekaterina Abramova, joka oli mukana teoksessa Dreams for Sale. Teoksessa on kahdeksan näyttelijää Rakveren teatterista sekä talon koko suunnitteleva ja toteuttava henkilökunta.

TRILOGIAN YHTEENVETO

Unelmien sielunmessu on päätösosa Studio Totalin toteuttamalle Dreams-trilogialle. Ensimmäisessä osassa Dreams for Sale (2021) kysyttiin unelmiemme hintaa. Toisessa osassa Dreamwork (2023) pohdittiin vapauden hintaa ja utopistista ihanneyhteiskuntaa. Teossarjan päättävä Unelmien sielumessu tuo näyttämölle unelman käsitteen ytimen. ”Minulle teoksessa on tärkeintä toivo. Niin kauan kun on unelmia on toivoa ja kun on toivoa on elämää.”, kuvaa Lipponen teoksen suurta teemaa.

“On mahtavaa, että monta vuotta suunniteltu projekti saa juuri nyt ensi-iltansa. Minulle tämä tulee parhaaseen mahdolliseen saumaan, koska olen kohta valmistumassa Zürichin taideyliopistosta ohjauksen maisterilinjalta ja pääsen heti suurelle näyttämölle ja vielä näin hienon tarinan tekemään.”

Myös yhteistyö Rakveren teatterin kanssa on Studio Totalille osa jatkumoa. Kyseessä on kolmas kerta, kun ryhmä valmistaa näyttämöteoksen Viroon. Suomalais-virolainen yhteistyö alkoi Tanjalotta Räikän ohjaaman ja Lipposen käsikirjoittaman Kädettömät-teoksen kanssa, joka toteutettiin yhteistyössä Eesti Draamateaterin kanssa 2016. Jatkoa seurasi kaksi vuotta myöhemmin virolaisen nykyteatteriryhmä NO99 kanssa tuotetun ja Tiit Ojasoon ohjaaman teoksen NO30 Narrien laiva myötä.